TÉMA Omrzliny

Pozor na podchlazení

Poškození chladem vzniká v důsledku snížení teploty organismu, při kterém dochází buď k místnímu poškození (omrzliny) nebo k celkovému prochladnutí (podchlazení). Podchlazení (hypotermie) zvyšuje toleranci organismu k zástavě krevního oběhu a snižuje spotřebu kyslíku ve tkáních. Při podchlazení dochází ke zpomalení tepu a dechu až k úplné zástavě.

Omrzliny

Omrzlina je poškození organismu, které vzniká působením nízkých teplot na kůži a podkoží. Většinou se jedná o teploty pod bodem mrazu, ale za větru a vyšší vzdušné vlhkosti můžou omrzliny vznikat i při vyšších teplotách. Ohroženy jsou hlavně nedostatečně chráněné nebo nezakryté části těla na periferiích, jako je nos, uši (zejména lalůčky), tváře, brada a prsty na rukou nebo nohou.

Omrzliny mohou způsobovat i nevratná poškození, která mohou v nejhorších případech vést až k amputacím. Zvýšené riziko omrzlin hrozí lidem s narušeným prokrvováním tkání způsobeným některými nemocemi - např. cukrovkou, užíváním léků (betablokátory) nebo kouřením. Stejně jako u podchlazení hraje velkou roli ve vzniku omrzlin i oblečení, a to oblečení nedostatečné nebo příliš těsné.

Podchlazení

Podchlazení je celkový pokles tělesné teploty spojený se selháním termoregulace. Podchlazení nastává při poklesu tělesné teploty pod 35 °C.

Příčiny podchlazení nebo omrzlin

  • dlouhodobý pobyt v chladu, kde hraje velkou roli vítr a vlhko
  • věk – novorozenec, batole, malé děti, starší lidé
  • poranění nebo onemocnění: polytrauma, nitrolebeční krvácení, nádory a poruchy centrální nervové soustavy, mozkové příhody, hypoglykemie, popáleniny, nedostatečná výživa
  • únava a nedostatečná fyzická aktivita
  • nevhodné a nepřiměřené oblečení
  • požití alkoholu a jiných návykových látek (drogy, sedativa, hypnotika, antidepresiva)

Mírné podchlazení: tělesná teplota 32-35 °C

Příznaky:

  • bolest pociťovaná v končetinách
  • třesavka
  • zrychlený pulz a dech
  • chladná a bledá kůže
  • zmatenost
  • poruchy jemné motoriky

Střední podchlazení: tělesná teplota 28-32 °C

Příznaky:

  • ústup pocitu bolesti
  • nepravidelné a zpomalené dýchání
  • zpomalené reflexy
  • rozšířené zornice
  • spavost
  • apatie

Těžké podchlazení: tělesná teplota méně než 28 °C

Příznaky:

  • poruchy vědomí až bezvědomí
  • pomalý, těžko hmatný tep
  • nepravidelné dýchání
  • svalová ztuhlost
  • zástava dýchání a srdeční činnosti

První pomoc

  • transport z nepříznivého prostředí (zamezit další expozici chladu)
  • postiženého postupně ohřívat
  • použít alufólii – zabraňuje další ztrátě tepla
  • zajistit a monitorovat vitální funkce
  • protišoková opatření
  • zajistit transport k odbornému vyšetření
  • nepodávat alkohol
Pozor na podchlazení patří do témat

Přidat příspěvek k tématu

* Povinné pole

Omrzliny patří do témat

Adresář

Omrzliny ptejte se v poradně

Diskutujte na téma Omrzliny

Píšeme jinde
  • Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

    Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

    Živáňská pečeně je pokrm slovenské kuchyně, který má spoustu variant. Klasická příprava spočívá v kombinaci vepřového, jehněčího a hovězího masa, které se napíchá na jehlu a pomalu rožní. Ne každý si může tuto přípravu dovolit, proto si dnes připravíme levnější živáňskou pečeni v troubě.

  • Recept na slaný špagetový koláč krok za krokem

    Recept na slaný špagetový koláč krok za krokem

    Vyzkoušejte tip na rychlý oběd či večeři. Špagetový koláč s balkánským sýrem, špenátovými lístky a čerstvými bylinkami dobře chutná, zasytí a není náročný na suroviny.



Zdravě.cz na Facebooku